Skøyter en glemt idrett??

Norge har i alle år hevdet seg bra internasjonalt i våre vinteridretter. Slik som hopp, kombinert, langrenn, skiskyting og skøyter. Vi gjør det også i dag – men for meg virker det som om skøytesporten har meldt seg ut av dette gode selskap. Norges Skøyteforbund har dårlig økonomi og kan ikke, og vil ikke, sende sprintere til verdenscupen i Asia. På grunn av dårlig økonomi og på grunn av det sportslige. Løperne er for dårlig også, sier dem. Jeg skjønner at uten penger ingen reiser – verre er det at man ikke sender løpere av sportslige grunner. For norske sprintere blir bare dårligere av å gå her hjemme uten konkurranser og skikkelig isforhold.
Uten at jeg har trenererfaring så mener jeg at skal norske løpere hevde og bli bedre (i både sprint og allround) så må vi ha innendørsbaner som har gode forhold. For å trene på trå is på Valle Hovin er en helt annen idrett enn å trene i f. eks. Calgary eller Hamar. Man utvikler vel ikke teknikken for å gå runder under 26 blank på Valle Hovin.
Men kjære Skøyteforbundet og skøytekretser (de fleste fungerer ikke lengre) noe må gjøres nå. Særlig hvis ambisjonen til NSF er å øke antall løpere og aktivitet i åra fremover, og være blant verdens ledende skøytenasjoner. For hva gjøres i dag? Selv mange klubber svikter, de gidder ikke arrangere nasjonale løp eller kretsløp, en gang. Og løperne reiser ikke til utendørsstevner heller i samme grad som til Hamar. En ond sirkel vi må ut av.
Og hva opplever det norske folk. De vet snart ikke at skøytesporten lever her i Norge. I NRK sitter de høye herrer og sier at vi sender som før fra NM i hopp, langrenn og kombinert og skiskyting. Skøyter fenger ikke blant folk – eller noe sånt tenker de kanskje. Men det er vel ikke helt sant. Seertall viser vel noe annet. Og personlig mener jeg at skøyteløp (selv de nest beste norske) er adskillig mer spennende å se enn kombinertgutta utkjempe NM, med kanskje opp mot minuttet mellom de beste løperne i skipsoret.
Vi må skape en opposisjon mot NRK – og forlange overføringer. Slik at skøyter som er en del av vår idrettsarv i Norge fortsatt blir sendt på tv. Iallefall en drøy halvtime fra NM hver dag, det bør vi forvente fra statskanalen. Tross alt er skøyter fortsatt en idrett vi hevder oss ganske bra i internasjonalt. Og vi kan bli så mye bedre hvis vi får flere innendørsbaner – (les Oslo og Bergen) – og bedre mediadekning i tv og i aviser. En oppfordring her – skriv gjerne selv noen linjer og send med bilder til avisene. Da er det stor sjanse for at det kommer inn i lokalavisen, nemlig.
Tror det er en del ting som må på plass før Norge igjen blir en topp skøytenasjon i både allround og sprint. En innendørsbane i Oslo og Bergen. God øknomi i NSF, og ledere som står på og elsker sporten. Vi må få engasjerte folk på toppen – som brenner for sporten og yter litt mer. Slik er det i næringslivet – man må blød litt for å oppnå ting – og det mangler dessverre i en del ledd i skøytesporten. Og sikkert i mange andre idretter også. Men vi må stå samla folkens og kjempe for vår idrett – slik at den kommer frem i rampelyset igjen, slik den fortjener. Vi må ikke innfinne oss med alt.
Kom gjerne med innspill og forslag – vi må forhindre at skøyter blir den glemte idrett i media og blant folk flest. Bare denne lille skøytesonen “Skøyter 15.46.6” viser jo at folk følger med, og flere og flere er innom her hver dag. Og det fine er jo at her kan alle slippe til og lage innlegg og legge inn bilder, eller skrive kommentarer. Det er bare å melde seg inn. Jeg sier bare benytt sjansen.

Vist 66 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Trur at me står ved ein korsvei på neste ting på Geilo. Det er eit"must" at me får eit sterkt og offensivt styre i NSF. Her har valkomiteen eit uhyre viktig mandat. Me må leggja tilsides eventuelle drakampar mellom landsdeler om å få inn “sin” kandidat. Me må ha inn kompetente personer, med ein offensiv haldning og som har tru på norsk skøytesport og framtida.
Ein må og sjå på om generalsekretær er tilgjengeleg nok og gjer ein god nok jobb.
Det har ikkje vore mange utspela frå NSF i denne tingperioden. Dette må verta bedre. Taushet er IKKJE GULL i denne samanhangen. NSF må verta meir offensiv både innanfor økonomi, rekruttering og bygging av anlegg.
Ein topp motivert president som kan profilera sporten vår i media og ovanfor sponsorane er heilt nødvendig. Trur at om me får forbundet til å fungera godt, vil det og vera lettare å byggja gode team også på krets/region og klubbnivå.

Det er ingen bombe at måtenj hurtigløp forvaltes på i dette landet er langt under pari. Årasken til dette er enkel: Skøyte Norge trenger en “Harald Hårfagre” som kan samle dette riket til ett. Slik jeg opplever miljøet i dag, er det preget av mange fraksjoner som hver for seg opptrer som småkongedømmer, med rett på sannhet og meninger preget av deres egne subjektive behov. Det blir lett slik når den overordnede styringen mangler, og ikke minst når respekten for beslutninger mangler. Jeg er enig i at neste milepæl, tinget i 2009 blir en milepæl for vår idrett. Jeg ser helt klart et behov for at sporten hentes tilbake der den hører hjemme-på isflatene rundt omkring i landet. Dette betyr implisitt at ledelsen i NSF faktisk må bevege seg rundt der hvor ting skjer, selv om det betyr at man må reise litt og kanskje også fryse litt. En ledelse som kjenner miljøet fra innsiden er deyt man trenger først og fremst. Så får strategiplaner og annet papirarbeid komme som en konsekvens av de praktiske problemstillinger man opplever er viktige for klubber og utøvere. Slik jeg oppfatter NSFs apparat i dag, er de i for stor grad fokusert på arbeidt rundt forbundsgruppe og landslag. Det forekommer meg at altfor mye av de økonomiske ressursene brukes her. Dette gir et fattig skøyte-norge på mer enn ett område.
Når det gjelder NRKs dekning av skøyter, så er jeg enig i at denne er for dårlig. Men jeg mener dette er VÅR utfordring, ikke NRK sin. For å få laget en halvtimes reportasje fra et NM, trengs mange ressurser. Det NRK sier er at man ikke har råd til å sende et helt produksjonsteam til Hamar eller Gol i to dager for å lage en kort sending, men at man ville kunne vurdere å bruke mer ressuser på å produsere et NM, om NSF oppretter en NM-uke, ala ski. Da er jo utfordringen enkel, enten endre seg, noe som virker å være vanskelig for de ansvarlige i NSF, men som egentlig er svært enkelt, eller å produsere stoff selv som kan gis til NRK, TV2, Eurosport….
Fremtiden for norsk skøytesport må ha en plattform. Denne plattformen må være en miks av tradisjon, nytenking, mediestrategi, økonomi og tilrettelegging i form av flere skøytehaller og isflater. Men fundamentet må bygges omhyggelig og basere seg på et produkt. Jeg er ikke sikker på om dette produktet nødvendigvis er “Bøkko & co”, det kan like godt være basert på idrettsglede hos barn og mosjonister.
Uansett. Godt valg i 2009.

Tror ikee at skøyter er en glemt idrett, men vi ser at langrenn skiskyting og hopp har verdenscup fra torsdag til søndag hver helg hele vinteren, klart at disse får sendetid på NRK. Kanskje bør også skøyteløperne vise seg fram hver helg, både langdistanse og sprintere sammen. “Alle” andre idretter fotball håndball o.s.v. blir dekket på TV 2 TV 3 m.v. på disse kanalene er skøyter en ikkeidrett, blir nevnt kun hvis Norge har tatt en tittel.

Skøyter er en glemt idrett! Det er konklusjonen min etter å ha lest artikkelen “Gullfabrikken” i Aftenposten forleden. Her står den store høvdingen i norsk toppidrett Jarle Aambø fram og forteller om storstilte planer for utbygging og modernisering av anleggene tilknyttet idrettshøgskolen og toppidrettssenteret. Her skal det blant annet bygges et innendørs friidrettsanlegg og ny ishockeybane. Samtidig som man da raderer ut Oslos eneste asfaltflate for rulleskøytetrening om sommeren, har man ingen planer om å f.eks utvide den eksisterende, kunstfrosne bandybanen til en 400m hurtigløpsbane. Hurtigløp er i bunn og grunn en “glemt” idrett helt inn i toppen av norsk idrett og ikke minst på idrettshøyskolen, hvor de knapt vet hva hurtigløp er. Dette er realitetene, og det er fullstendig utrolig at man i det hele tatt kan snakke om en “Gullfabrikk” uten å gi en av de største “gull-leverandørene” gjennom den norske, olypiske historien fokus. Dette er ikke bare historieløst, det er direkte provoserende og viser med tydelighet hvilken inkompetanse som finnes i kretsen av toppledere innen norsk idrett. Det viser også hvor passive og udugelige ledelsen i NSF er. Totalt uinteresserte i å ta vare på og stå på for idretten i de sammenheng som vil være styrende for utviklingen i tiden fremover.
Jo, hurtigløp er en glemt idrett i Norge. Det som er igjen er noen få frosne sjeler med blyant og skjema som prater, prater og prater, men som egentlig ikke har noe særlig å bidra med…. Dessverre.

Bare en lite kommentar til ønsket om å få norske skøyteløpere til å gå under 26 blank på en runde… Jeg synes man sutrer alt for mye om dårlige forhold. Visst er utendørsisen ustabil, men dersom de aktive selv hadde villet, kunne de for lengst presset den sportslige ledelsen i NSF til å sørge for gode treningsforhold inne på kortbaner. Her lærer man å gå svinger så det suser, og det er mange kortbaneløpere som har gått direkte fra ishockeyhallen til 25-runer på 400meteren. Ellers er de jo lov å gå kortere svinger med stor fart på f.eks. Valle Hovin også. Det gir mye av den samme effekten. Men man må altså ha en plan med det man gjør og gjennomføre det, fremfor å sutre om dårlige forhold. Det blir man ikke bedre av, men resultater vil gi oss bedre forhold: Pølse – Penger….. Sprintsatsing, derimot mangler jo i Norge, så muligens blir konkurransen for tynn også til at nye tanker og metoder presses fram?

Ja, jeg er enig i at ledelsen i NSF bør bevege seg litt rundt der ting skjer. Men det er kanskje viktigere at de beveger seg litt rundt der ting ikke skjer. Det største problemet vårt er nok at vi ikke har mer enn drøye dusinet ordentlig aktive skøytemiljø. I størstedelen av landet er det ikke annen aktivitet enn den de stålskodde unge og gamle tar seg til sjøl, og da er det som regel hockey- og kunstløpsskøyter de har på beina. Ennå er Norge resultatmessig blant de 10 beste i verden, men det er langt opp til de beste. Før vi gjør noe med rekruttering og breddesatsing, har vi ikke en sjanse til å gjøre noe med dette.

Annonse

Nye bilder