Skøytesporten har gitt 100-åringen Johannes Elviken mange gleder

Johannes Elviken fyller i dag 100 år. Elviken som vokste opp på Norderhov på Ringerike var en av landets, og verdens beste, skøyteløpere på slutten av 1930-årene, som medlem av IF Liv Hønefoss og senere Oslo Idrettslag.
Aldri tidligere har en norsk skøyteløper rundet den magiske grensen 100 år. Og Elviken runder 100 år med virkelig stil. Helt til for 2-3 år tilbake kjørte Elviken bil og bodde hjemme i eget hus.
Tiden med skøytesporten var noe av den beste tiden jeg har hatt, sier Johannes Elviken til Ringerikes Blad. De artigste skøyteopplevelsene nevner han de to internasjonale mesterskapene han deltok i, på Frogner og Bislett i Oslo. Med 25.000 elleville skøyteentusiaster på tribunen.
- Jeg fikk reise mye rundt om i verden på grunn av skøytesporten, og jeg har til og med vært i Amerika. Men det var fint på de mange turene til Nederland også, som er et skikkelig skøyteland, forteller Elviken til Ringerikes Blad.
Elviken drev Elviken gård i Ådalen i mange år. Der han hadde melkekuer og hester. Han har også drevet med travhester for noen tiår tilbake. Han trivdes med å arbeide hardt.
Johannes Elviken er imponerende sprek 100-åring. Klar i hodet, ser godt og hører greit og kommer seg rundt med rullatoren sin.
- Jeg tror jeg har blitt 100 år fordi jeg har vært mye ute og jobbet i jordbruket og skogbruket. Jeg har nesten ikke vært syk, sier jubilanten til Ringerikes Blad.
Av meritter kan nevnes at Johannes Elviken i sitt første junior-NM på skøyter i 1935 tok en meget sterk 7.plass sammenlagt. På 5000 meter ble han nummer fire og han knep femteplassen på 1500 meter. Men 500 meteren var litt svakere og dermed ble det 7. plass sammenlagt. Året etter ble Johannes nummer fire i junior-NM.
I senior NM 1937 ble Elviken nummer fire sammenlagt på Gjøvik. Johannes delte førsteplassen på 5000 meter med Charles Mathiesen på 8.41.8, etter et fantastisk løp. På mila ble det bronsemedalje på Johannes.
I NM året etter ble det nok en fjerdeplass sammenlagt, og tredjeplass på mila. I 1939 ble Elviken nummer seks sammenlagt i NM, og nummer åtte i 1940. Johannes deltok også i det første NM for senior etter krigen i 1946, med en 9.plass sammenlagt. Da var han igjen medlem av IF Liv Hønefoss.
Elvikens beste internasjonale prestasjon var i VM i 1937 da han ble nummer seks sammenlagt på Frogner stadion i Oslo, og ble her tredje beste nordmann i mesterskapet. Året etter i 1938 ble Elviken nummer 11 under EM i Oslo.
Elviken var etter krigen også skøytetrener i lille Norderhov UL, og fikk fram to løpere som var innom juniorlandslaget i denne perioden. Anders Nordby og Per Egil Andersen. Andersen forteller til Skøyter 15.46.6 at han har mange gode minner fra den tiden med Elviken som en entusiastisk trener.
Skøyter 15.46.6 gratulerer den spreke 100-åringen med dagen.

Vist 157 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder