Oppsummering av EM i Heerenveen

Som ventet ble det nederlandsk seier i begge klasser i EM på skøyter 2013. De norske løperne presterte stort sett i tråd med forventningene, og Håvard Bøkko viste med sin bronsemedalje at han fortsatt er kaptein.

Ireen Wüst tok sin 2. , og Sven Kramer sin 6.(!) EM-tittel. Kramer er dermed på samme nivå som Rintje Ritsma, og neste år går han nok for rekorden på 7.

I kvinneklassen ble det en voldsom nederlandsk dominans, med 1-2-3 sammenlagt. Det utrolige er at årets nederlandske mester, Jorien ter Mors, vraket EM til fordel for kortbane-EM. Kanskje dukker hun opp på Hamar? Ida Njåtun oppnådde målsettingen om å komme med på siste distanse, og ble nr. 8.

I klassen for menn ble sluttresultatet for de fire første nøyaktig som forventet på forhånd: NED-NED-NOR-NOR. Får vi noen gang oppleve det motsatte?

Kort om de norske løpernes innsats:

Håvard Bøkko – Nr. 3 (3-7-5-4)
Tre løp ”på det jevne” for Bøkkos del, hvilket for hans del betyr meget bra. Men 5000-meteren er blitt noe av en akilleshæl, og der tapte han nok sølvmedaljen denne gangen. Gullmedaljen var muligens aldri realistisk. Terningkast 5.

Sverre Lunde Pedersen – Nr. 4 (9-3-3-6)
Pedersen var kun hundredeler fra å ta sin første internasjonale distanseseier på lørdagens 1500 m. Fire solide løp, og belønningên ble en nokså trygg 4.plass til slutt. Terningkast 5.

Ida Njåtun – Nr. 8 (9-7-4-8)
Ida uttalte etter 3000 m at dette var hennes beste løp på distansen så langt, så var hun da også beste ikke-nederlender sammenlagt både etter to og tre løp. 5000-meteren var igjen noe for lang til å kunne matche konkurrentene. Terningkast 5.

Simen Spieler Nilsen – nr. 14 (5-15-14)
Årets norske håp i junior-VM viste at han nærmer seg de store også i seniorklassen. Dessverre ble det noen få små hundredeler for dårlig til å sikre Norge full kvote i EM på hjemmebane neste år. Terningkast 3.

Mari Hemmer – nr. 16 (24-11-14)
Mari var glad da hun gikk inn til foreløpig bestetid i 9.par på 3000 m, men alle som gikk etterpå slo henne. Et snedig poeng er at Mari var den som forhindret Beckert fra å få gå siste distanse. Men selv var hun fattige 0,048 poeng unna å kvalifisere seg for VM på Hamar. Terningkast 3.

Sofie K. Haugen – nr. 24 (22-23-24)
Sofie har hatt sitt nasjonale gjennombrudd i år, og hun har konkurrert flittig – kanskje for flittig? EM-innsatsen ble ikke helt på nivå med det beste hun har vist tidligere i år. Terningkast 2.

EM-kvoter 2014
EM neste år er spesielt interessant, da det arrangeres på hjemmebane i Vikingskipet/Hamar. Kvotene er allerede fordelt, i og med årets EM-resultater:

(Menn)
Nederland 4
Polen 4
Norge 3
Russland 3
Belgia 2
Latvia 2
Tyskland 2
Østerrike 2
Italia
Sverige 2
alle andre 1

(Kvinner)
Nederland 4
Russland 4
Norge 3
Tsjekkia 3
Polen 3
Tyskland 2
Italia 2
Østerrike 2
Belgia 2
alle andre 1

Også kvotene til årets VM allround, som også går på Hamar, ble fordelt på grunnlag av EM-resultatene. Se egen artikkel etterhvert.

Skøyter og NRK
Dette temaet blir vi visst aldri ferdige med. Det sendes faktisk mye mer skøyter nå enn for få år siden. Men kvaliteten er et sørgelig kapittel. Undertegnede hadde levd godt med at noen av verdenscup-stevnene ble prioritert ned, til fordel for en tydeligere satsing på det som virkelig er spennende – nemlig internasjonale mesterskap. Pr. i dag blir EM på skøyter behandlet som et hvilket som helst verdenscupstevne. Mer om dette temaet følger om noen dager.

Alle resultater fra EM i Heerenveen

Vist 276 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Enig, sendingene til NRK burde vært lengt bedre fra et EM. Ingen eller få intervjuer, fra indre bane eller ekspertkommentatorer. Og de to klarer ikke å se hva sluttidene kan ende opp med, eller holder seerne godt nok oppdatert på stillingen i sammendraget. Selv på 5000 meter hvor 30 runder er svært enkelt å se hva de ligger an til ut fra fart og rundetider – bommer de rett som det er. Eriksen burde vært skiftet ut med en som kan hoderegning bedre og er mer positiv til sporten vår. Nesten aller verst er det vel at NRK ikke sender noe fra NM allround lenger. (Norske tv-seere vet i dag svært lite eller ingenting om de nest beste løperne våres, hvis de ikke følger med via andre mediakanaler). Tror en halvtimes sending hver dag fra NM hadde vært langt mer spennende idrett enn f.eks timesvis sending fra hoppkvalifisering – eller kombinertsendinger – for folk flest. Nesten utrolig at NRK bruker ressurser på å sende disse kvalifiseringsrundene i hopp.

Annonse

Nye bilder