Krisetall for skøyter: 86 % bryr seg ikke

Juni 2015: Pensjonert konsulent Rune Gerhardsen gyver løs på sin n’te periode som skøytepresident. IOC stemmer fellesstart inn på det olympiske programmet. Og nordmennene har aldri tidligere vært så lite opptatt av hurtigløp på skøyter.

Kommentar: Undertegnede har vært blant dem som febrilsk har påstått at skøyteinteressen ligger der latent – ”bare se på seertallene for dét og dét løpet, i dét og dét mesterskapet etc. Om bare NRK kan skjerpe seg og flytte sendingene over til NRK1, så skal dere få se…”

Har dette vært en livsløgn, et slag i lufta? En kan saktens lure, når en studerer de siste tallene fra analyseselskapet Sponsor Insight. Hvert kvartal spør de et utvalg nordmenn hvilke idretter de interesserer seg for, og disse tallene er ikke lystelig lesing. La oss se på grafikken:


Klikk på figuren for å gjøre den større!


Hvilke idretter er mer interessante for den jevne nordmann enn skøyter: Langrenn, skiskyting, håndball, fotball; ja vel – det ante oss jo. Men kombinert? Sjakk? Curling?

Verre er likevel utviklingen i de nakne tallene. I 2011 ble interessen for skøyter målt til 23 %, mens den i begynnelsen av 2015 var nede i 14 %! Dette er et betydelig fall som ikke kan forklares med statistiske tilfeldigheter alene. Muligens er det en liten trøst at flere andre idretter også har falt i samme periode: Skiskyting (fra 56 til 51), fotball (fra 43 til 33), friidrett (fra 36 til 24) og sykkel (fra 33 til 22).

Men denne trøsten blir bokstavelig talt fattigmannens, når vi vet hvordan folkets interesse plukkes opp av potensielle sponsorer og nærmest automatisk resulterer i at også sponsorinntektene glimrer med sitt fravær.

Før vi går videre til å se på hvordan det har kunnet gå slik, tar vi oss tid til å se litt på en annen undersøkelse som er offentliggjort nylig. Her har Ipsos MMI på vegne av Riks-TV bedt publikum om å svare på hvilke idretter de helst ville se på TV. 15 forhåndsvalgte idretter skulle rangeres fra 1 til 15, dvs. at undersøkelsen blir noe annerledes enn Sponsor Insights undersøkelse omtalt ovenfor. Gjennomsnittet av publikums rangering ser ut som følger:Figuren viser at publikum i gjennomsnitt rangerer oss (!) som et sted mellom nr. 9 og 10 av disse 15.

Nå har ikke jeg sett grunnlagsdataene for denne undersøkelsen, men det kan f.eks. innebære følgende fordeling: 20 % av de spurte setter skøyter på topp 5, 30 % fra 6 til 10, og 50 % fra 11 til 15. Dette ser tross alt marginalt bedre ut enn den første undersøkelsen vi omtalte ovenfor, der publikum selv måtte opplyse hvilke idretter de fulgte med på.


Et annet positivt trekk som er verdt å notere: Interessen for skiskyting og langrenn er tilsynelatende ikke så overveldende stor som media vil ha oss til å tro. For vel ligger de på topp også her, men gjennomsnittstallene rundt 5,5 viser at det ikke nødvendigvis er så veldig stor andel av TV-seerne som faktisk har disse som sine aller største favoritter. Enda mer grotesk blir selvsagt misforholdet mellom mediedekning og faktisk interesse når vi ser på fotballen.

==========

Mulige forklaringer, og tanker om fortsettelsen
Hvordan kunne skøytesporten gå fra å være en ”nasjonalidrett” fram til ca. 1970-tallet, og til dagens bilde der løp og resultater knapt får folk til å heve et øyenbryn? Jeg har hørt flere alternative forklaringer, for eksempel:

• Skøytesporten er blitt for kjedelig, den har ikke fulgt med i tida.

• Skøytesporten har funnet på for mye nytt, folk kjenner seg ikke igjen

• For dårlige norske resultater og ingen profiler

• For dårlig / for lite omtale i NRK

• For lite omtale i media ellers

• Folk er mettet på sport, og skøytesporten drukner i alt annet

• Uoversiktlig mesterskapsprogram og verdenscup


Er det noen av disse forklaringene som har noe for seg? Antakelig ja, og antakelig flere av dem også. I neste del av denne artikkelen skal jeg si mer om hvor jeg mener at skoen trykker (mest), samt hva som kunne ha vært gjort for å bedre tilstanden. Følg med!


Les mer:
Dagbladet: Knock-out fra Northug & co. (10.04.2015)
Langrenn.com: Langrenn og skiskyting suverene på topp (17.06.2015)


«Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar du lykken fra det med det samme.» (Doktor Relling, Vildanden)P.S. Satte du pris på denne artikkelen? Du kan vise dette ved å gi til innsamlingsaksjonen SkøyteNorge! Det går også an å sette valgfritt beløp direkte inn på konto 5134.06.09550!

Vist 734 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse

Nye bilder