Junior-NM: Alle tiders jevneste duell!

Norges beste skøytejuniorer har denne helga møttes til NM allround i Tromsø. I klassen for menn endte det med en strid om tusendeler.

Den gamle VM-banen fra 1990 var altså åstedet for årets NM allround for juniorer. I kvinneklassen var det knapt noen overraskelse at Inga Anne Vasaasen fra Stange tok seg av sammenlagtseieren, og det med god margin til neste løper: Ragne Wiklund fra Aktiv SK.

Dette var faktisk første og siste gang på seierspallen i junior-NM allround for Inga Anne, som neste år tar steget opp i seniorklassen. Som vi husker, vant hun også sprint-NM for tre uker siden, og forrige uke debuterte hun i seniorenes verdenscup. I Tromsø vant hun programmessig de tre lengste distansene, mens hun tapte 500-meteren for Martine L. Bruun med fattige tre hundredeler.

Martine L. Bruun måtte dessverre stå over andre dag pga. migrene. Nr. 3 i kvinneklassen i Tromsø ble temmelig overraskende Victoria K. Sætersdal (Fana), som i likhet med Ragne stiller i juniorklassen også neste sesong.Duell om tusendeler
I klassen for menn måtte årets beste norske løper, Allan Dahl Johansson, trekke seg etter første dag. Men konkurransen var knallhard likevel, og det ble faktisk en historisk jevn duell til slutt – mellom langdistansespesialisten Vetle Stangeland (TT) og den noe mer allsidige Marius Bratli (Aktiv SK).

Lørdagens distanser ble vunnet av Bratli (38,91) og Stangeland (4.11,34). På 1500 m møttes de to i par, og Bratli sikret seg distanseseier og ledelsen sammenlagt med 2.01,44. Som resultatene viser, var det tunge forhold på kunstisbanen, der Uwe-Jens Mey i sin tid gikk på smått utrolige 37,16.

Før siste distanse var det en differanse på 9,83 sekunder i Bratlis favør, noe som kanskje virket som i minste laget, tatt i betraktning en årsbeste på 7.06 mot 6.48 for Stangeland.

I sjuende par på 5000-meteren tok Stangeland en klar ledelse med 7.11,51 – over tjue sekunder foran neste mann så langt. Oppgaven for Bratli i par med Jonas N. Kristensen var dermed klar: under 7.21,34 ville gi mesterskapsgullet.

Og resten er historie: Med 7.21,33 greide Marius Bratli oppgaven med så liten margin at det umulig kunne være kalkulert! Vi gratulerer Aktiv-løperen med NM-gull, og neste år vet vi i hvertfall én løper som ønsker seg en revansje…! Kristensen fra Asker tok bronsemedaljen med klar margin, og han har to sesonger igjen i juniorklassen etter denne.


Videolenke: stemningsbilder fra NM første dag

Enda en video fra NM!Norgesmestere 2016: Inga Anne Vasaasen og Marius Bratli (bilde fra NM-sidene på Facebook)


Uttak til junior-VM
Tidligere denne uka ble Norges foreløpige tropp til verdenscupfinalen og junior-VM i Changchun, Kina, offentliggjort:

Martine Lilløy Bruun
Inga Anne Vasaasen
Allan Dahl Johansson
Marius Bratli
Henrik Fagerli Rukke
Odin By Farstad

Troppen bør vel suppleres med Vetle Stangeland som «plaster på såret», får vi tro?

Før det braker løs i Changchun skal det såkalte ungdoms-OL avvikles i Vikingskipet, og her skal Camilla W. Evjevik, Allan D. Johansson og Jonas N. Kristensen representere Norge. Tidligere uttatte Bjørn Magnussen måtte dessverre melde forfall etter å ha skadet seg under trening på Leangen.


P.s. I 1973 vant Ivar Aarnes junior-NM med 0,024 poengs margin over Amund Sjøbrend. Men det var Amund som ble verdensmester for senior, og som fikk et eget løp oppkalt etter seg…


Hei! Satte du pris på denne artikkelen? Du kan vise dette ved å gi til innsamlingsaksjonen SkøyteNorge! Det går også an å sette valgfritt beløp direkte inn på konto 5134.06.09550, eller du kan gi kr 200 ved å sende SMS «Skøyter» til 2380!

Vist 497 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Sisterunden på 5000 meter avgjorde:

6.10,71 (35,61) 6.46,32 (35,01) 7.21,33.

På mange måter kan vi si at det var Marius sin sisterunde på halvmila som ble redningen for ham. Han måtte gå ned rundetiden sin på 35,61 fra nest siste runde – ellers så var mesterskapet tapt. Og det klarte han med minst mulig differanse. Han gikk ned sisterunden med hele 60/100 sekund og dermed var mesterskapet hans.

Nå regner jeg med at også Vetle Stangeland får VM-tur – han er absolutt en løper for fremtiden. Begge disse løperne har for øvrig ett år igjen i junior. Lykke til videre begge to

Takk for flott artikkel.

Annonse

Nye bilder