Foran VM i Berlin - del 1

Leseren får ha meg unnskyldt, men i undertegnedes subjektive øyne er det førstkommende lørdag kl 1230 at det egentlige VM på skøyter 2016 begynner. Enten en er enig i dette eller ikke, håper vi at Skøyter 15.46.6 sitt forhåndsstoff til VM er av interesse!

I denne første av to artikler skal vi se nærmere på forutsetningen foran kvinnenes allround-VM. Mesterskapet går altså i Øst-Berlin, nærmere bestemt i Sportforum, der det også tidligere har vært VM i 1993 og 2008. Mestere var henholdsvis hjemmeløperen Gunda Niemann og nederlenderen Paulien van Deutekom. Claudia Pechstein fra Berlin deltok for øvrig begge ganger, og hun er påmeldt igjen i 2016.


Simulert resultatliste
I et forsøk på å forutsi VM-resultatene har Skøyter 15.46.6 satt opp følgende oppstilling over deltakernes beste tider denne sesongen. Legg merke til at de tidene som er tatt med her er satt på lavlandsbaner, hvilket bl.a. ekskluderer tidene fra de raskeste banene i Nord-Amerika.

Videre har vi i noen tilfeller måtte skjele til tider oppnådd i fjorårssesongen, dersom en løper ikke har gått vedkommende distanse ennå denne sesongen.


Denne gangen tør vi vedde nokså mye på at regjerende verdensmester Martina Sablikova fra Tsjekkia tar hjem tittelen nok en gang – i så fall blir det fjerde gangen for hennes del.
Leseren legger merke til at Sablikova har beste lavlandstid på de tre lengste distansene, og hvis hun følger opp dette i VM skulle hun kunne sikre tittelen på en komfortabel måte. Men det går mot slutten av en lang sesong, og det vil alltid knytte seg en viss usikkerhet til hvor godt de forskjellige har greid å vedlikeholde formen. I tillegg har en selvsagt muligheten for uhell etc.

Nærmeste utfordrer er «som vanlig» tidligere verdensmester Ireen Wüst fra Nederland, men også de to andre nederlenderne er klare medaljekandidater. At japaneren Miho Takagi figurerer så høyt oppe som på 4.plass i vår oppstilling, skyldes først og fremst at hun er en god del raskere enn de andre på 500 meter.

Om hun klarer å slå konkurrentene med ett sekund og mer i VM, så vil hun kunne skape en utfordring på linje med Heather Bergsma i fjorårets VM. Bergsma er dessverre ikke med denne gangen.

Norske deltakere
Apropos VM 2015 – hvem glemmer Ida Njåtuns fenomenale oppvisning som ga henne en historisk bronsemedalje i Calgary? Det er interessant å legge merke til at vi også den gangen tippet Ida på en 9.plass før VM, men vi våger ikke å strekke parallellen lengre en dét foreløpig…

Det har blitt en god tradisjon at Norge får økt sin kvinnekvote i VM pga. forfall fra andre nasjoner. Denne gangen er det Canada som kun bruker én av sine tre VM-plasser, hvilket blant annet gir Sofie Karoline Haugen en sjanse til å debutere i VM-sammenheng. Sofie kom i årets EM helt oppe på 14.plass, og sist helg viste hun god form ved å sette personlig rekord på 3000 meter i Inzell (4.14). I det selskapet som hun møter i Berlin tror vi likevel at Sandefjord-løperen skal være mer enn fornøyd hvis hun kommer inn blant de 20 beste sammenlagt.Sofie Haugen / Ida Njåtun (bilde: hegebokko.playblogg.no)

Allround-rankingen
Nettstedet Skøyteranking bygger sine månedlige lister blant annet på prestasjoner i allround-sammenheng. Derfor har de på oppdrag fra oss dykket ned i sine databaser og satt opp følgende liste som viser hvordan VM-deltakerne akkurat nå er ranket i forhold til hverandre nettopp i allround:
Wüst 2324
Sablikova 2284
De Vries 2030
De Jong 1866
Graf 1856
Pechstein 1774
Takagi 1744
Njåtun 1734
Oshigiri 1722
Skokova 1704

Voronina 1663
Kikuchi 1598
Zlotkowska 1598
Blondin 1537
Czerwonka 1517
Lollobrigida 1386
Zhao 1382
Hao 1354
Zujeva 1338
Liu 1322

Goss 1298
Haugen 1069
Gunther 1057
Dufter ikke ranket

Forklaring: Tallene følger ELO-systemet, hvilket betyr at differansen mellom rankingtallene for to løpere indikerer styrkeforskjellen mellom dem. En differanse på 100 poeng betyr f.eks. at den høyest rankede løperen gis en sjanse på 64 % til å slå den lavest rankede. Se for øvrig her for nærmere forklaring av hvordan systemet virker.


Statistiske godbiter foran VM i Berlin
Banerekorder og mer informasjon om Sportforum
Resultat VM 2015 Calgary
Resultat EM 2016 Minsk
Resultat VM-kvalifisering 2016 Stavanger


Så da gjenstår det bare å ønske de involverte all mulig lykke til i VM! På fredag kommer vi tilbake med en forhåndsartikkel om mennenes VM-konkurranse.Hei! Satte du pris på denne artikkelen? Du kan vise dette ved å gi til innsamlingsaksjonen SkøyteNorge! Det går også an å sette valgfritt beløp direkte inn på konto 5134.06.09550, eller du kan gi kr 200 ved å sende SMS «Skøyter» til 2380!

Vist 602 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder