Det går mot ny ISU-kongress - her er forslagene

Det er snart to år siden sist, og dermed er det nok en gang tid for det internasjonale skøyteforbundet (ISU) sin kongress. Her skal det tas store og betydningsfulle avgjørelser, og vi har sett nærmere på hvilke forslag som er fremsatt til behandling.

Norges Skøyteforbund (NSF) la den 14.mars ut en oversikt over alle endringsforslagene som er kommet inn. Samtidig ber NSF om tilbakemelding på forslagene, og disse må nødvendigvis sendes inn i god tid før selve kongressen. Nærmere om dette til slutt i artikkelen!


Det mest bemerkelsesverdige punktet i det omfattende dokumentet er nok ISUs forslag til restrukturering av mesterskaps-kalenderen. Forslaget er begrunnet med at dagens struktur ikke gir “adekvat oppmerksomhet” til de forskjellige mesterskapene – altså at vi nærmest “drukner” i mesterskap, og at det er vanskelig for publikum å forholde seg til alt som skjer i løpet av en vanlig sesong.

Mesterskapsstrukturen
- VM enkeltdistanser arrangeres bare i oddetallsår, VM allround og VM sprint bare i partallsår. (Forslagsstiller ISU)

- EM omgjøres til enten EM allround/sprint (oddetallsår), eller EM enkeltdistanser (partallsår). (ISU)

Hvis forslaget går gjennom får vi følgende mesterskapsstruktur:


- VM enkeltdistanser, VM allround og VM sprint slås sammen til en VM-uke som avvikles i løpet av ti dager. Avsluttende distanser 10 000 m for menn og 5000 m for kvinner er både selvstendige medaljeøvelser og en del av allround-programmet. (Norge)


VM enkeltdistanser
- Lagsprint innføres som VM-øvelse med virkning fra 2019.

- 500 meter avgjøres med ett løp.

- Rekkefølgen på distansene endres, slik at 10 000 m går på lørdag og 1500 m på søndag.

Dette er forslag fra ISUs tekniske komité for hurtigløp. Ungarn, Nederland og Polen har også foreslått endringer i løpsprogrammet for VM enkeltdistanser.VM sprint

Antall deltakere reduseres fra 32 til 28. Alle får gå alle distanser. (ISUs tekniske komité for hurtigløp)


EM allround/sprint
- Endringen fra kongressen i 2014 reverseres, slik at programmet fortsatt skal være stor firkamp for menn, og liten firkamp for kvinner.

- EM allround og sprint avgjøres over tre dager.

Dette er forslag fra ISUs tekniske komité for hurtigløp. Se for øvrig forslaget til endring av mesterskapsstrukturen.

- Vedtaket fra 2014 endres, slik at allround-konkurransen for menn omgjøres til liten firkamp med 3000 m i stedet for 1000 m. (Nederland)

- EM allround arrangeres som liten firkamp for både kvinner og menn i EM. (Sverige)


EM enkeltdistanser
- Program som i VM enkeltdistanser, men uten 10 000 m for menn og 5000 m for kvinner. (ISUs tekniske komité for hurtigløp)


Selve ISU-kongressen arrangeres i Dubrovnik, Kroatia, i juni 2016.


Vist 769 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Først vil jeg takke for en glimrende nyhetsside for oss som er interessert i skøytesport. Dernest vil jeg berømme initiativet for å samordne en høringsuttalelse fra supportermiljøet omkring ISU stevneprogramsaken.

Undertegnede er President i Lilleborg Idrettsklubb i Oslo, men fremsetter denne kommentaren som privatperson og skøyteentusiast, selv om innholdet er nært knyttet til klubbens virksomhet,

LIK, som både er tilsluttet NIF/NOC gjennom NSF og NCF, og opptrer som selvstendig supportergruppe under All-Round VM, har merket seg den tiltagende uroen i ISU omkring konkurranseprogrammet for hurtigløp. Vi i LIK er ikke grunnleggende uenige i at noe må gjøres. For eksempel tok vi allerede for 20 år siden opp problemet, da ISU på den tid flørtet med tanken om å la All-Round VM utgå til fordel for den pregløse nyskapningen, VM enkeltdistanser. Heldigvis ble det forslaget frafalt den gangen.

Helt fra LIK ble stiftet i 1984, har vi forfektet et utvetydig syn på hva en verdensmester på skøyter er. Det er den løperen som er best i sammendraget i konkurranse over de fire klassiske distansene 500m, 5000m, 1500m og 10.000m etter endt dyst under VM på skøyter, altså; “en mann, en gang i året, ett sted i verden – Verdensmester på skøyter!” Dette er også utgangspunktet for vår årlige, offisielle, supportertur, som utelukkende går til All-Round VM. Vi har gjennom klubbens historie hatt med 37 medlemmer på VM-tur, og gjennomført totalt 570 slike reiser. Våre to mest iherdige medlemmer, Verten og Eiern’, har hver seg overvært 37 mesterskap der Verten troner på topp med 36 VM på rad! Dette er vel tett på verdensrekorden vil jeg tro. Slik det ser ut nå, har vi to VM igjen, før rekken blir brutt. Blir det nye stevneprogrammet gjennomført, vil Verten ende opp med 39 VM. Undertegnede stoppe på fattigslige 21 VM på rad, og nye entusiaster vil for evig være avskåret fra å komme på listen. Det er vel liten grunn til å utdype nærmere hva vi i LIK mener om dette.

Vi er dog også opptatt av sportens fremtid, både som publikumsidrett, og som utfordring for unge idrettsutøvere i en av verdens mest krevende idretter, en idrett som krever maksimalt av utøveren, både hva gjelder fysisk utholdenhet, styrke og hurtighet, mentalt fokus, teknisk ferdighet og konkurransementalitet. I Berlin 2008 var det nærmest umulig å skaffe billetter til VM, og det gikk i svartebørs og hemmelige kontakter for å få ordnet dette. I år kunne man rolig møte opp på banen løpsdagen og slippe inn med et hyggelig nikk og 30 euro i døra og enda var det god plass på ståtribunene. Det var også mye lyse lugger å se, der hvor det var hår igjen da. Det ser dessverre ut til at snittalderen på VM-publikum øker med omkring ett år i året. At NSF sitt tilleggsforslag om å tvære ut VM til en ti dagers affære, vil virke stimulerende på publikumsinteressen, også blant yngre entusiaster, er vel svært usannsynlig. Det er ikke heller noe opplagt utfall av de andre forslagene, tilleggene og utdypingene.

LIK har sitt styremøte fredag den 1. april, og vil ta denne saken opp til grundig behandling med den hensikt å nedtegne hovedtrekkene i det klubben mener er et godt konkurranseprogram for hurtigløp i regi av ISU. Sentralt i dette vil selvfølgelig kåringen av årets verdensmester på skøyter, slik definert over, stå. Vi vil med glede formidle vårt utspill til de ansvarlige i Skøyter 15.46,6 umiddelbart etter møtet, for samordning av et felles innspill til NSF. Jeg ser forbundet har satt frist 6. april for slike innspill. Dette er jo veldig kort frist i disse påsketider, da vi jo må få anledning til å stille oss bak et eventuelt samordnet innspill. Det vil uansett være naturlig å ta opp denne saken under NSF’s ledermøte 20.- 21. mai, seksjonsmøte, hurtigløp. LIK vil være representert der.

Vennlig Hilsen

Espen Riktor / LIK

Slik fornyer vi skøytesporten

Jeg har fulgt skøytesporten fra sidelinjen i bortimot 50 år, dvs. stort sett fra TV-stolen og foran radioapparatet i riktig gamle dager, og et anselig antall mesterskap fra tribunen, sist under Allround-VM i Berlin for tre uker siden.

Det var godt med nordmenn blant publikum, og vi var heldige å dele tribune med flere gamle skøytehelter. Likevel, rammen rundt mesterskapet i et slitent strøk i Øst-Berlin minte lite om VM i andre, store vinteridretter i vår tid. De som fulgte mesterskapet på TV hjemmefra, måtte nøye deg med opptak og «av-og-på» sending inneklemt mellom skiskyting, alpint og annen vinteridrett. Allround-VM står ikke øverst på sendeskjemaet lenger. Skøytesportens gamle flaggskip sliter med dalende interesse både fra media, løpere, publikum, og sponsorer, selv om norske løpere kjemper om medaljene.

ISU innser åpenbart at det er behov for fornyelse, men har famlet i blinde i alt for mange år. Årets forslag til «fornyelser» til ISU-kongressen i juni bærer også preg av total mangel på evne til å tenke «utenfor boksen», og samtidig se og lære av andre idretter med langt større suksess.

Se og lær av andre
Det er aldri positivt at én nasjon nærmest tapetserer seierspallen i alle mesterskap, og det er ingen tvil om at den store nederlandske dominansen de siste 20 årene har vært negativ. For å komme ut av uføret og utjevne forskjellene, må vi gjøre både konkurranseform og turneringsoppsettet mer attraktiv for flere nasjoner. Lykkes vi med dette, vil stadig flere gode løpere fra flere nasjoner melde seg på.

Det er rikelig lærdom å hente fra andre, store vinteridretter som høster stor suksess. Både alpint, hopp, langrenn og skiskyting har funnet en attraktiv form med en verdenscup som gir betydelig eksponering gjennom hele sesongen, toppet med et VM som sesongens høydepunkt, enten hvert år eller annethvert år. Skøytesporten bør se og lære, samtidig som de beholder sin egenart.

Skap tradisjoner med verdenscupen
Verdenscupen på skøyter mister helt fokus i løpet av sesongen. Når verdenscupen på mellom- (1500) og langdistanser (5000/10000) tar lang pause midt i sesongen, er det ikke rart at publikum faller fra. Hvilken annen idrett tar pause i verdenscupen i 6-7 uker midt i sesongen? Vi må få på plass en sesong med langt bedre kontinuitet i stevnekalenderen, og langt flere verdenscup-helger hver sesong. Andre vinteridretter klarer det med glans, og det er jo etter hvert rikelig med flotte innendørshaller å konkurrere i!

Skap en stevnekalender for World Cup som er gjenkjennelig fra år til år, med et flertall av faste stevner i de største skøytebyene, supplert med et mindre antall «nye» steder som varierer fra år til år. Jeg ønsker meg minst 12 konkurransehelger, med ulike kombinasjoner av distanser for hver arena, slik at de kan bygge hver sin «profil».

Dette er en suksessoppskrift i alle de andre vinteridretter. Se på arenaer som Holmenkollen, Ruhpolding, Kitzbühel og Val Di Fiemme. Hvorfor ikke skape den samme tradisjonen i skøytesporten?

Allround-VM i nytt format
ISU ser ut til å famle i blinde når de forsøker å modernisere turneringsformen i sammenlagtmesterskapene. Fire distanser over fire dager i ett allroundmesterskap blir for mye for publikum, og krever større sendeflater enn de fleste TV-kanaler kan tillate. I tillegg blir differansen mellom løperne så stor at mye av spenningen er borte før vi kommer til den siste, lange distansen. Det er stadig færre løpere som behersker «mila», og distansen er sjelden på programmet i World Cup. Antall løpere som reelt konkurrerer om medaljene med dagens konkurranseform minker for hvert år, og noe må opplagt gjøres for å redde allround-VM.

Det er tid for å ta livet av skøytesportens hellige ku! 10000M (5000m for damene) må ofres for å få et jevnere, mer spennende og mer publikumsvennlig mesterskap, og det uten å erstatte de med en kortere distanse.

Verdenscupene er allerede i dag delt inn i sprint, mellom- og langdistanse, og da er vel bare naturlig at allroundmesteren kåres som den sammenlagt beste løperen på disse tre distansene. La oss få et mesterskap med 500, 1500 og 5000 (3000 for kvinner) som starter med 500 og 1500 på første konkurransedag, og avsluttes med den lange distansen på finaledagen. På den lange distansen starter løperne i par etter sammenlagtplassering etter to distanser. De beste langdistanseløperne må gå for fullt for å holde unna for løperne som starter senere og har et forsprang etter de korteste distansene. Slik bevares spenningen om sammenlagttittelen helt til siste løper er i mål.

Slik lager vi et ekte allroundmesterskap.

Alle med sans for skøytestatistikk kan gå tilbake til de seneste sesongene, regne sammenlagt poengsum etter 500m og 1500m, og simulere 5000m par for par. Jeg kan love det hadde vært noen spennende dueller om VM-tittelen, og Sven Kramer hadde ikke vært like suveren hvert år …!

Sammenlagt i OL og verdenscupen
Det er en gåte for meg at ISU aldri har sørget for sammenlagt-konkurranser i OL og verdenscupen. Det nye formatet kan utmerket godt passe inn i OL-programmet i tillegg til enkeltdistansene, og jeg vedder på at IOC vil være positive til forslag til nye, populære OL-øvelser i en idrett som lenge har stått på stedet hvil.

Vi har sett at stadig flere idretter innfører «Tour de …»; sammenlagtkonkurranser over flere dager i verdenscupen. Hvorfor gjør ikke skøytesporten det samme? Erfaringer fra TV-mediet forteller klart at folk liker å følge med over flere konkurranser eller episoder, enten det er idrett eller TV-serier. Antall og type distanse kan variere, men i OL bør vi selvsagt få samme allroundmesterskap som i VM. I verdenscupen bør større variasjon være nøkkelordet, slik at mange løpere med ulike kvaliteter har mulighet til å kjempe om sammenlagtseiere i verdenscupen. Skap klassikere i Vikingskipet, Thialf og The Oval! Innfør gjerne bonuspoeng for vinnere på hver enkelt distanse som et ekstra spenningsmoment. Det er en fornyelse sporten virkelig trenger!

Gi oss en VM-fest
Det har lenge vært snakket om fordelene rundt å samle mesterskapene til ett, stort arrangement. Med både VM Allround, VM Sprint og VM-enkeltdistanser på tre ulike steder (Enkeltdistanser bare i år det ikke er OL), samt EM Allround hvert år, mister publikum fokus. Et VM skal være årets høydepunkt for idretten, og alle de andre store vinteridrettene har for lengst innsett dette. Jeg er helt klart i favør av å samle alle verdensmesterskapene under samme tak, der hele skøytefamilien og TV-seerne er samlet til ett, stort arrangement som er skøytesporten verdig. La oss få en VM-fest der alle nasjoner kan delta, med alle enkeltdistanser, allround og sprint-VM hvert år!

Europamesterskapet kan også med fordel sløyfes for en ekstra World Cup helg der alle de beste kan konkurrere med hverandre.

Et slikt VM bør arrangeres på et tidspunkt på året som ikke konkurrerer med VM i andre vinteridretter. Januar eller mars er de mest aktuelle månedene, og jeg er mest i favør av en VM-fest i andre halvdel av januar. Skøyter er uavhengig av værforhold, og bør samtidig styre klar av VM på Ski, Skiskyting og Alpint som vanligvis arrangeres i februar og tidlig i mars. Et VM i januar vil i tillegg skape distanse til finalen i verdenscupen i mars måned, slik at det ene ikke tar glansen fra det andre.

*Fellesstart, blindvei eller en ny mulighet? *
De siste sesongene har fellesstart vært introdusert som en ny øvelse i World Cup og VM Enkeltdistanser. Det vil være en overdrivelse å si at forsøket har vært vellykket, men jeg tror likevel at erfaringene kan være noe å bygge videre på. Det største minuset med dagens modell for fellesstart, er at tidsbegrepet forsvinner, og at distansen ofte blir et «lureløp» der det eneste som betyr noe, er å komme i posisjon til spurten.

Hvor LANGT har du gått?
Jeg foreslår en ny type fellesstart der løperne konkurrerer om å gå LENGST innenfor en viss tid, gjerne i flere ulike tidsrom; 5 min, 10 min. eller 20 min. I tillegg må fellesstarten deles inn i flere heat, slik at løperne både konkurrerer mot andre løpere i eget og i øvrige heat. Da unngår vi lureløp, men får i stedet mange dueller om å nå lengst innen tiden er ute. Seks løpere i hvert heat vil trolig være en god løsning å starte med. Med dagens presise GPS-teknologi, er det mulig å måle nøyaktig hvor langt hver løper har gått minutt for minutt, og vise differanser både innbyrdes i hvert heat, og mot løpere i andre heat. Deling mellom indre- og ytre bane fjernes, slik at løperne kan velge sitt eget «idealspor» rundt banen, alt etter sine egne kvaliteter. Siden det er lengden som avgjør, vil ikke de som ligger i tet nødvendigvis lede løpet. Her handler det om å holde størst fart og gå lengst over et gitt antall minutter, og veien dit vil være forskjellig fra løper til løper.

Radikalt? Ja, bevares, men det gjelder jo å tenke litt utenfor boksen, da!

Jeg håper at publikum, lederne og utøvere innen skøytesporten, både nasjonalt og internasjonalt, er klare til å ta nye grep og være villige til fornyelse, og jeg håper at dette bidrar til debatt, nytenkning og konkrete endringer for idretten vår i fremtiden.

Harald Aksnes Lervik
Skøyteentusiast og sportselsker

Dette er ikke håpløst dumt tenkt, men samtidig ikke fullstendig gjennomtenkt heller (?) Jeg skal ikke gå nærmere inn på enkelthetene her, bare påpeke at timingen dessverre er omtrent så elendig som den kan bli:

Kommende ISU-kongress er rett rundt hjørnet, jf. beskrivelsen ovenfor, og sjansen for at nye, revolusjonerende tanker vil finne innpass til fortrengning for de forholdsvis radikale forslagene som allerede er lansert skulle vel være tilnærmet lik null.

Slaget nå gjelder altså først og fremst om man er positiv til noen av de forslagene som ligger til behandling, og som er beskrevet ovenfor. Mitt svar på dette er beskrevet her, og jeg oppfordrer igjen alle som er enige i svaret om å låne ut navnet sitt – slik at det blir tyngde bak svaret. Er man derimot ikke enig, anbefaler jeg å sende sitt eget svar…

Hei Brynjar
Jeg forstår godt at “slaget” akkurat nå står om hva som skal vedtas på ISU-kongressen i juni, og har nå gitt mine konkrete kommentarer til dette (se egne kommentarer på denne saken).

Samtidig, det er viktig å se et skritt videre og stake ut en fornuftig kurs for veien videre. Det tar alltid lang tid å få på plass endringer i internasjonal idrett. Jeg var selv arkitekten bak strukturen i Europa-ligaen for Uefa, og vet altfor godt hvor lang tid det tok å få det på plass.

Det viktigste slaget nå står om Allround-VM, og det bør absolutt være mulig å få samlet støtte for et vedtak i tråd med mitt forslag. Jeg kjenner ikke godt til prosessene i ISU, men antar at de er minst like konservative som andre, internasjonale forbund. Nettopp derfor bør forslagene til nye løsninger forankres godt i nasjonale forbund. Det er mulig tiden er for knapp, men det vil uansett være fruktbart å så et frø eller to!

Annonse

Nye bilder