ISU-kongressen la VM-strukturen på is

Skøytesporten er inne i sin mest dramatiske brytningstid på veldig mange år. Kongressen til det internasjonale skøyteforbundet ISU, som ble avholdt i Dubrovnik denne uka, har behandlet endringsforslag som snur opp-ned på de aller mest rotfestede institusjonene, nemlig EM og VM allround.

Begge disse mesterskapene kan føres tilbake til 1800-tallet som årlige begivenheter. Nå er det slutt for EM’s del, men VM allround lever ennå videre som årlig begivenhet – i hvert fall i to år til.


Mesterskapsstrukturen
Forslaget til ISUs egen tekniske komité hurtigløp var at det fra og med 2020-sesongen enten skulle avholdes VM allround og sprint (partallsår), eller VM enkeltdistanser (oddetallsår).

Videre skulle EM avholdes med motsatt struktur – dvs. enten EM allround og sprint (oddetallsår), eller EM enkeltdistanser (partallsår).

Les mer om forslagene som ISU-kongressen tok stilling til

Kongressen stemte for EM-forslaget, mens VM-forslaget ikke fikk det nødvendige 2/3 flertall. Dermed kan vi inntil videre legge følgende kalender til grunn:


Les også egne avsnitt om «nye EM» nedenfor.


VM enkeltdistanser
VM enkeltdistanser eser stadig utover. Denne gangen er det den litt merkelige varianten «lagsprint» som har kommet gjennom nåløyet med virkning fra 2019. Tre løpere går én runde, to løpere fortsetter en runde til, før siste runde fullføres av den ene løperen.

For Norges del huskes vel øvelsen best for Hege Bøkkos fall på første langside under verdenscupen i Heerenveen sist sesong. Dersom hun hadde reist seg og fullført løpet, hadde Norge blitt nr. 3…

Av andre endringer i VM enkeltdistanser merker vi oss at det fra og med 2017 kun blir én 500-meter, samt at 10 000 m for menn skal avholdes på lørdag i stedet for torsdag.

Les om fordelen ved siste indre på 500 meter!


VM sprint
ISU foreslo å redusere maks. antall deltakere i hver klasse fra 32 til 28, og at alle skulle få gå fire distanser. Vi har foreløpig ikke lykkes med å finne ut av om dette forslaget ble vedtatt av kongressen.


EM allround/sprint
EM allround og sprint skal allerede i 2017 arrangeres i løpet av en tettpakket januarhelg. Mesterskapet ble opprinnelig tildelt Warszawa, så flyttet til Zakopane, men nå er det igjen Warszawa som står som arrangør.

Det er de klassiske distansene som skal avgjøre hvem som blir europamester allround, altså ikke varianten 500-1000-1500-5000 for menn, og 500-1000-1500-3000 for kvinner. Heller ikke skal man kåre både distansemestere og sammenlagtmestere parallelt.

I tillegg får vi altså nyskapningen sprint-EM. Oppsettet blir som følger:
Fredag/lørdag – allround kvinner og sprint menn
Lørdag/søndag – allround menn og sprint kvinner
Lørdagen i EM 2017 blir en real maraton, med hele 8 mesterskapsdistanser!


EM enkeltdistanser
Nyskapningen EM enkeltdistanser skal første gang prøves i 2018, og Hamar er blant søkerne. Her skal det kåres mestere på 500, 1000, 1500 og 3000/5000. Lengste distanse skyves til side, til fordel for lagtempo, lagsprint og fellesstart. Mesterskapet i 2018 blir nok i stor grad en generalprøve for OL.

EM enkeltdistanser skal avvikles over tre dager, ikke fire som for VM enkeltdistanser.


Og hva med verdenscupen?
Verdenscupen har ikke vært eget tema for ISU-kongressen, men det synes å være en stigende interesse for et mer mangfoldig verdenscup-program. Se f.eks. landslagssjef Sondre Skarlis uttalelser til NRK tidligere i uka.


Omkamper i Sevilla
Norges Skøyteforbunds (NSF) såkalte VM-uke ble vraket av kongressen. Og ISU’s eget forslag til mesterskapsstruktur likeså. Den nye EM-strukturen blir for sin del noe av en merkverdighet, når den ikke fikk sitt motstykke i en tilsvarende VM-struktur. Antall mesterskapstitler ble flere med denne kongressen, ikke færre slik “alle” går inn for. Kort sagt: Det er duket for omkamper på flere fronter.

NSF har allerede varslet at en vil kjempe for å få være med i en såkalt arbeidsgruppe som skal «utarbeide nye konkurransemønstre» fram mot neste kongress. I dette arbeidet ønsker NSF visstnok å spille på lag med den nyvalgte ISU-presidenten Jan Dijkema (72) og visepresident Tron Espeli (66).

Så vær trygg: Det blir definitivt omkamper i Sevilla også.


Les mer
Norges Skøyteforbunds oppsummeringer fra Dubrovnik:
8.juni
10.juni

Det svenske skøyteforbundet har flere rapporter fra Dubrovnik


Vist 303 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder