Skøytenasjonen Danmark: Viktor Hald Thorup

Viktor Hald Thorup er en ung mann med usedvanlig høye ambisjoner. I følge sin egen hjemmeside akter han å bli tidenes beste danske vinterolympier, hvilket må bety at han skal slå curlingdamenes sølvmedaljer fra 1998 – i hvert fall hvis vi skal lese ham bokstavelig.

Et mer realistisk mål er muligens å slå Kurt Stilles 9.plass fra 10 000 m i Innsbruck 1964. For selv om Thorup kun er i startfasen av sin seniorkarriere, har han allerede 15.plasser fra 5000 m i verdenscupen, samt 18.plass på samme distanse i VM enkeltdistanser (2015).

Og som kompetent rulleskøyteløper håper han selvsagt å dra fordel av at fellesstart er innført som OL-øvelse i 2018.
(I høflighetens navn skal vi ikke ta opp diskusjonen om hvorvidt fellesstart egentlig har noe å gjøre i et mesterskap på langbane her…)


Som junior har Thorup 6.plass fra VM på 5000 m i 2013, og da ble han også nr. 15 sammenlagt. Kort sagt: Talentet er uomtvistelig, og nå gjenstår bare å foredle det.

Finansielle problemer
Men som nesten alle andre skøyteløpere har også den beste skøyteløperen i Danmark et løpende problem: Hvordan få hjulene til å gå rundt (!) – økonomisk?

Thorup, som i det sivile studerer på fulltid til bachelorgrad innen sunnhet og helse, mottar nemlig kun et begrenset bidrag fra Dansk Skøjte Union (DSU).

Som han selv opplyser til Skøyter 15.46.6:

«Desværre har min økonomi en alt for stor betydning. Dansk skøjteforbund har heldigvis stillet et større budget til rådighed for denne sæson end de foregående, men det er endnu ikke optimalt. Jeg får nu alle omkostninger i forbindelse med konkurrencer betalt af mit forbund, men må stadig stå for udgifterne på nogle af træningssamlingerne i løbet af sæsonen, hvilket ikke altid er lige let når man som skøjteløber i Danmark ikke har så gode muligheder for at finde sponsorer. Jeg har indtil videre været heldig at få støtte gennem private donationer og nogle mindre, men trofaste sponsorer. Uden denne hjælp havde var jeg ikke nået så langt, det værdsætter jeg. Jeg satser og håber på at finde en solid sponsor, så jeg kan deltage i alle samlinger med det norske lag frem mod OL.»

Bilde fra viktorthorup.com

Trener med det norske forbundslaget
Legg merke til at Thorup i siste setning henviser til landslaget til Norges Skøyteforbund. Ifølge Thorup har han lykkes med å få en avtale som innebærer at han kan delta på alle samlinger, i den grad økonomien tillater det. Senest var han med på en samling som forbundslaget hadde i Arendal tidligere i juni. Det er ikke vanskelig å tenke seg at et slikt samarbeid innebærer vinn-vinn-effekter for begge parter. For eksempel var det kun 4 nordmenn som gikk raskere på lavlandsbane sist sesong enn danskens 6.30,98 fra Berlin.

Gi et lite bidrag til å støtte dansk skøytesports nr. 1!
Den latente skøyteinteressen i Norge er nok fortsatt langt større enn i Danmark. Derfor er det ikke rart at Viktor Hald Thorup også henvender seg til sitt norske publikum når han søker økonomisk støtte. Via hjemmesiden hans går det an å kjøpe bl.a. «Thorup-poster» og «Thorup-cap» som synlige bevis for at man har strekt seg litt ekstra langt for å støtte en bitteliten skøytenasjon på veien mot olympisk triumf. Vi bringer med glede oppfordringen videre! (se lenken nederst i artikkelen)


Danske skøyterekorder
Kurt Stilles gamle tider holder ikke lenger mål. Følgende tider er de beste som er notert av den internasjonale skøytestatistiker-alliansen WSSSA:

(kvinner)
Elena Møller-Rigas 41,89 Inzell-2016
Sara Bak 1.20,76 Calgary-2011
Cathrine Grage 1.59,86 Salt Lake City-2009
Cathrine Grage 4.07,76 Salt Lake City-2009
Cathrine Grage 7.10,24 Hamar-2009

(menn)
Mikkel Kirkegaard Øritsland 37,81 Inzell-2016
Oliver Sundberg 1.13,38 Calgary-2007
Viktor Hald Thorup 1.47,92 Calgary-2015
Thorup 6.22,37 Calgary-2015
Thorup 13.25,30 Salt Lake City-2015


Les også del 1 av artikkelen om dansk skøytesport før og nå.

P.S. Lyst til å støtte Viktor Hald Thorup? Gå inn på hjemmesiden hans og velg «Shop» til høyre i toppmenyen.


Vist 613 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder