Rulleskøyteløpere fra Colombia inntar isen

Med en merittert amerikaner som trener skal verdens beste rulleskøytenasjon erobre isen.
Se opp: Colombia har endelig fått et landslag i hurtigløp!Amerikaneren med det vanskelige navnet Ryan Shimabukuro tør være kjent for de fleste som følger med på skøytesporten. Han ledet USAs sprintere gjennom tre OL, sist i Sotsji 2014, som riktignok ble noe av en fiasko.

Verdens beste rulleskøyte-nasjon
Og nå skal han altså bli historisk, som historiens første landslagstrener for skøyter i et land som ligger trygt plassert langs ekvatorlinjen.

Hvorfor skjer dette? Colombia har, naturlig nok, ikke mange tradisjonelle skøytebaner eller klassisk skolerte skøyteløpere å vise til. Faktisk har heller ikke landets skøyteforbund vært medlem av det internasjonale skøyteforbundet ISU lenger enn siden 2015.

Ikke uventet har svaret med rulleskøyter («inline») å gjøre. Siden 1990-tallet har Colombia vokst fram til å bli en dominerende nasjon innen denne ikke-olympiske sporten. Iflg. landets eget skøyteforbund tok Colombia hele 45 av 144 medaljer i siste VM, som ble avholdt i november 2015.

Men ettersom de olympiske lekene har blitt viktigere og viktigere – sikkert også i Colombia – har det vokst fram et ønske blant rulleskøyte-stjernene om å kjempe for olympisk heder og ære. Man har gjort hederlige forsøk på å oppnå olympisk status for egen idrett, men ikke lykkes foreløpig (derimot skal det konkurreres på rullebrett i Tokyo 2020!).Målet er medaljer
Som de fleste vet, har flere og flere rulleskøyteløpere fra Frankrike, Danmark, Belgia, New Zealand og ikke minst USA forsøkt seg på is de siste 15-20 årene.

Og nå er det Colombias tur. I 2015 ble det første nasjonale mesterskapet på enkeltdistanser avholdt i Salt Lake City, USA.

Det internasjonale gjennombruddet kan vel ikke sies å ha kommet enda, men så langt kan ihvertfall Pedro Causil vise til deltakelse i verdenscupen flere ganger på sprintdistansene.

«Skøyter 15.46.6» har bedt den nye landslagstreneren om å fortelle litt om laget og ambisjonene framover. I et fyldig svar forteller han at han foreløpig mønstrer fem menn og én kvinne, men at det muligens kan bli flere kvinner allerede etter avslutningen av rulleskøytesesongen i november.

I 2017 kan det bli flere kolombianske deltakere i verdenscupen, og i 2018 har man som ambisjon å få minst én løper kvalifisert for OL i Pyongchang, noe som i så fall vil være historisk for Colombia som vinteridrettsnasjon.

Kvinnen på laget, Valentina Espinosa, har som mål å kvalifisere seg for allround-konkurransen under junior-VM i Helsingfors kommende vinter.

- Og etter 2018 er intet mindre enn seierspallen målet, dersom vi skal tro den nye kolombianske landslagstreneren! Og det skal vi vel.

Ryan Shimabukuro med sine disipler: Mario Valencia, Valentina Espinosa, Sebastian Cano Gomez, Andres Felipe Campo og Pedro Causil (fra Shimabukuros Facebook-side)


Merittert trener med spennende bakgrunn
Et skøytelag fra Colombia bør selvsagt trenes av en mann fra Hawaii! Shimabukuro forteller til oss at han første gang ble oppmerksom på skøyteløp da han så OL i 1980 med Eric Heiden på banen. Selv kom han etter hvert med på landslaget både i kortbane og hurtigløp, og i 1998 ble han nr. 6 i OL-uttaket på 1000 meter.

Fra 1998 var han juniorlandslagstrener, og fra 2002 seniortrener med ansvar for en utrolig rekke sterke sprintere: Chris Witty, Jennifer Rodriguez, Heather Bergsma, Brittany Bowe, Casey Fitzrandolph, Joey Cheek, Tucker Fredricks, Shani Davis

Etter Sotsji var Shimabukuro sprinttrener for Japan i én sesong, og for 2015/16 var han trener for Mario Valencia – en av dem som nå er med på det nystartede landslaget. Satsingen i Colombia er støttet både av ISU, det amerikanske skøyteforbundet og Utah Olympic Oval.


Interessante lenker
Skøyteforbundet i Colombia
Det internasjonale rulleskøyteforbundet FIRS
Nasjonalt enkeltdistansemesterskap 2016


Vist 748 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder