Viser arkivet for september, 2016

Analyse: Hva kreves for medaljer i Gangneung 2018?

Den som skal vinne medaljer i Sør-Korea i 2018 må sannsynligvis prestere bedre tider enn vi noen gang har sett i OL-sammenheng. Rykende fersk analyse viser blant annet at Sverre Lunde Pedersen må gå på 6.13,60 hvis han vil bestige seierspallen etter 5000 meter.

Les mer…

Askerløper sikter mot verdenstoppen

Jonas Nordhøy Kristensen – ny spennende løper fra Asker SK (Foto: Fra facebook)

Jonas Nordhøy Kristensen
født 22.09.1998

Bosted/klubb:
- Asker og Asker skøyteklubb.
Hva var det som gjorde at du begynte å gå på skøyter?
- Det ble levert ut lapper på skolen om man ville gå på lengdeløpsskøyter i Asker skøyteklubb. Jeg tok med meg lappen hjem og spurte hva lengdeløp var. Og så begynte jeg første trening en kveld det regnet så kraftig at jeg ikke klarte å holde meg på bena.
Hva er det beste ved skøytesporten?
- Jeg er veldig glad i miljøet. Men også det å gå skøyter på tidlig lørdags- og søndagsmorgen på Risenga, med fantastisk is og kjempebra forhold, det er en godfølelse.
Er du fornøyd med treningsforholdene dine – og hvem trener du mest sammen med?
- Ja, jeg er fornøyd med treningsforholdene mine. Men savner litt flere ordentlige steder det går an å gå på rulleskøyter. Jeg trener mest sammen med Aktiv skøyteklubb, og deres elitegruppe, i tillegg til juniorlandslaget.
Er det noe du savner innenfor skøytesporten?
- Jeg ser jo at det kommer mange rulleskiløyper, og det er fint, for da kan de gå uten å være til bry, eller utsette seg for fare. Men jeg skulle ønske at de som lager disse løypene kanskje kunne laget en liten flate i tillegg, en med plass til å gå rulleskøyter på.
Hva er din favorittdistanse?
- 500, 1000, 1500, 3000 eller 5000. Er ikke helt sikker ennå, men jeg synes det fortsatt er morsomt å gå de fleste. (Har ikke gått mila).
Hvem er treneren din?
- Arild Ervik, Bjørn Kroken og Kjetil Stiansen i tillegg til Camilla Farestveit og min gamle trener og rådgiver Ståle Njåtun.
Har du noen hobbyer eller lidenskaper utenom skøyter?
- Ja. jeg driver med musikk. Og slapper av med det.
Hva er ditt beste skøyteminne så langt?
- Det var da jeg første gang gikk under 38 sekunder på 500 meteren.
Har du noen forbilder på skøytebanen?
- Ja, mine største forbilder er Shani Davis og Mika Poutala.
Hvilket mesterskap/løp satser du mot i år. Og hvilke ambisjoner har du der?
- Jeg ønsker å delta i junior worldcup i år, og håper å gå gode løp der. Jeg håper også å gå under 37 sekunder på 500 meteren
Har du noen langsiktige ambisjoner?
- Ja drømmer om å delta i OL og VM.
Og til slutt hva tenker du om 10000 meter – er det en distanse som frister og som må være en del av et allroundmesterskap også i fremtiden?
- Jeg tenker at mange sikkert synes det er gøy å gå 10000 meter, men jeg synes 5000 meter er langt nok å gå for min del foreløpig.

Personlige rekorder:
500 meter: 37,65 Heerenveen 26.02.2016
1000 meter: 1.14,23 Heerenveen 27.02.2016
1500 meter: 1.55,26 Heerenveen 27.02.2016
3000 meter: 4.02,85 Heerenveen 26.02.2016
5000 meter: 7.10,01 Hamar V 29.11.2015

Jonas hadde sist sesong nest beste tid på alle disse fem distansene i guttenes såkalte 16-årsklasse, bak stortalentet Allan Dahl Johansson. På juniornivå var 4.02,85 fjerde beste juniortid i sist sesong. De andre tidene hans var fra femte til sjuende bestetid på juniornivå her i Norge i 2015/16. Jonas har to sesonger igjen på juniornivå.

Les Jonas sin løperprofil på forbundets sider:
https://skoyte.klubb.nif.no/hurtiglop/Dokumentarkiv/L%C3%B8perprofiler/Jonas%20Norh%C3%B8y%20KRISTENSEN%20profil.pdf

Hvorfor oppnår ikke norske skøyteløpere norsk gjennomsnittsalder?

Det er mangt man kan henge seg opp i når man er interessert i tall og har tid til å gruble litt rundt det. I skøyteleksikonet NSGT 2015 er 3.817 norske menn omtalt med sine personlige rekorder og personlige fødselsdata – samt dødsdato for dem som har forlatt oss.

Ved lesing i denne boka har det falt meg inn at mange av de omtalte skøyteløperne har dødd i relativt ung alder (ganske mange før fylt 70 år). Det fikk meg til å sjekke litt rundt dette – er det virkelig slik?
Dem som er døde etter år 2000 har en gjennomsnittsalder på 73,6 år. 14 prosent av dem døde før fylte 60 år, mens 35 prosent døde før 70-årsalderen. Nå skal det også legges til at mange blir godt gamle; for ni prosent oppnådde en alder av 90 år eller mer.
Har også sett på gjennomsnittsalderen på de omkring 630 døde skøyteløperne, som døde fra omkring 1900 og frem til i dag. Der er gjennomsnittsalderen 69 år. Konklusjon må være at gjennomsnittsalderen ligger litt under gjennomsnittet for norske menn. Med en gjennomsnittsalder på 73,6 år etter år 2000 så er dette også litt lavere enn for norske menn generelt. I dag er gjennomsnittsalderen 79,6 år for menn, mens den var noe rundt 76 år ved tusenårsskiftet.
En gjennomsnittsalder på 69 år fra år 1900 og frem til i dag virker også noe lavere enn gjennomsnittet for norske menn. For gjennomsnittsalderen i Norge var cirka 60 år i 1920, 70 år i 1950 og 74,4 år for perioden 1991-95. Og mer enn 76 år etter år 2000.
Så for spørsmålet bli – hvorfor oppnår norske skøyteløpere ikke gjennomsnittsalderen for norske menn?

Her er en oversikt over de fem norske skøyteløperne som har oppnådd høyest alder:
Johannes Elviken, IF Liv/OI 103,6 år (døde 2016)
Erling Meisingset, Tingvoll/OI 99 år (døde 2002)
Hans Bryhn, Kongsberg IF 98,1 år (døde 2008)
Finn Hodt, Drammens SK 96,8 år (døde 2016)
Hans Engnestangen, Brandbu/Hamar 95,1 år (døde 2003)

Den skøyteløperen som pr. i dag har den høyeste alder er Ivar Martinsen fra Hamar. Han runder 96 år den 8. desember i år.

Ny skøyteklubb i støpeskjeen

Skøytesporten skal opp på beina igjen på Romerike – (Illustrasjonsbilde.)

I løpet av våren ble det (endelig igjen) stiftet en ny skøyteklubb her i Norge. Og kikker vi nærmere på personene rundt denne nye klubben – så har de så lang erfaring innenfor sporten vår – at vi øyner suksess i det fjerne.

Det nye klubben heter Skøyteklubben Lørenskog (SK Lørenskog) og lederen Tom Erik Nilsen forteller at første oppgave er å lære unga på Nedre Romerike til å gå på skøyter. Men da trenger de is – og i dag finnes det ingen skøytebane med internasjonale mål på Romerike. For 25-30 år siden var det seks baner i samme område.
Men Nilsen forteller at de i første omgang skal i gang med istrening i «ishockeyhaller» – og «Skøyter 15.46.6» vet jo at det kan være et godt sted for de små håpefulle å starte. Derfor håper vi å se løpere med SK Lørenskog på skøytetrikoten på startlista allerede i løpet av vinteren. I alle fall i de yngste årsklassene.
Nilsen forteller at de har flere kjente og gode navn på trenersiden som kan ta i et tak. Svein Håvard Sletten, Johs. Grimseth og Geir Karlstad har alle stått på sidelinja før og gitt treningslærdom. I klubben finner vi også andre kjente skøytenavn som Bjørn Nyland, Kai Stenshjemmet og Johann Olav Koss, forteller Nilsen.
Målet er å få til en 400 meters bane for skøyter raskets mulig. Og, ikke minst, det jobbes også mot å få bygd en skøytehall på Nedre Romerike med internasjonale mål for hurtigløp. (Se vedlegg).
Vi venter spent på fortsettelsen for denne nystarta skøyteklubben – som forhåpentligvis igjen vil sette Romerike på skøytekartet.
Nilsen forteller at SK Lørenskog har søkt om å få avholde neste års skøyteting. Nettopp den avgjørelsen hvor tinget skal avholdes blir tatt med det aller første av Skøyteforbundets styre.
Lykke til videre Nilsen & co – måtte hell og lykke følge dere fremover.

Les om hallplanene:
http://skoytealliansen.123hjemmeside.no/413801714

Skøyteklubben Lørenskog – Mer info
Skøyteklubben Lørenskog har besøksadresse Bibliotekgata 30, 1473 Akershus. Bedriften ble stiftet i 2016 og er registrert som FLI under bransjen “idrettslag og -klubber”. Selskapets firmanavn i Brønnøysundregisteret er Skøyteklubben Lørenskog.


Roller / kontaktpersoner
Følgende roller er tilknyttet Skøyteklubben Lørenskog
Svein Håvard Sletten (1956)
Styremedlem
Tom Erik Nilsen (1947)
Styreleder
Geir Karlstad (1963)
Styremedlem
Vidar Bøe (1949)
Styrenestleder
Ragnar Asbjørn Kristoffersen (1941)
Styremedlem
Johannes Kjell Grimseth (1943)
Styremedlem

Nytt fra inn- og utland

Vi er mer enn halvveis i september, og skøytesesongen nærmer seg for alvor. Her er noen av nyhetene vi har snappet opp så langt denne høsten.


Les mer…

Har pappa - Amund Sjøbrend - som sitt største forbilde

Julie Berg Sjøbrend
født 07.06.2002

Klubb: Aktiv SK

Hva var det som gjorde at du begynte å gå på skøyter?
- Helt siden jeg var liten har jeg alltid likt å være ute. Det ble etter hvert flere dager med skøyter i uka når jeg var mindre, og jeg ble bare mer og mer glad i sporten. Selvfølgelig så fikk jeg jo veldig lyst til å bli god, etter at jeg begynte å høre mer om pappa sin historie som skøyteløper.

Hva er det beste med skøytesporten?
- Når skøyter er en så liten sport som det er, så blir man jo fortere kjent med løperne over hele landet. Det må være det beste. Ellers så elsker jeg den frihetsfølelsen du får når du går runder på runder, det at du bare kan gå helt til du ikke klarer mer.

Er du fornøyd med treningsforholdene dine – og hvem trener du mest sammen med?
- I Aktiv skøyteklubb har vi utrolig bra treningsforhold, med motiverte løpere og selvfølgelig utrolig flinke trenere. Når jeg trener med klubben min, trener jeg med gutter/jenter 11-14 år. Men har ellers har jeg en del egentrening med pappa.

Er det noe du savner innenfor skøytesporten?
- Jeg savner selvfølgelig populariteten innenfor sporten vår.

Hva er din favorittdistanse?
- Mine favorittdistanser er 1500 og 3000 meter.

Hvem er treneren din?
- Min trener er pappa, Amund Sjøbrend.

Har du noen hobbyer eller lidenskaper utenom skøyter?
- Jeg driver ikke med noe spesielt utenom skøyter, men jeg er veldig glad i å sykle og løpe. Hvis jeg ikke er med venner, så liker jeg godt å tegne.

Hva er ditt beste skøyteminne så langt?
- Mitt beste skøyteminne må ha vært i fjor da jeg dro til Vikingrace i Heerenveen. Ellers så var Sandefjordløpet i fjor ett av mine beste løp, hvor jeg satte mine beste perser.

Har du noen forbilder på skøytebanen?
- Mitt største forbilde må være pappa. Hvordan han startet med så mange idretter, men endte med skøyter. Men av skøyteløpere nå må det være Joey Mantia, hans treningsmåter og prestasjoner.

Hvilket mesterskap/løp satser du mot i år. Og hvilke ambisjoner har du der?
- Som i fjor ser jeg veldig fram til Landsmesterskapet, i år i Drammen. Der jeg satser på best mulige tider og plasseringer. Også satser jeg jo veldig på å komme til Vikingrace, og i år til landskampene.

Har du noen langsiktige ambisjoner?
- Min aller største drøm er å komme til OL og VM som en representant for Norge, og være med å samle inn medaljer.

Julies personlige rekorder:
500 meter: 46,52 Hamar 06.03.2016
1000 meter: 1.31,73 Hamar 06.03.2016
1500 meter: 2.20,52 Hamar 05.03.2016
3000 meter: 5.07,96 Hamar 10.01.2016

Julie hadde sist vinter best tid i landet i 13 årsklassen på både 1000, 1500 og 3000 meter. På 500 meter hadde tre norske jenter bedre tid enn Julie.

Amalie - lovende ungjente fra Jevnaker

Skøyter 15.46.6 vil i løpet av september og oktober presentere flere lovende gutte- og jenteløpere som vi forhåpentligvis vil høre mer til de kommende sesonger.

Amalie Kristjansson Berg
Født 01.04.2001

Klubb:
Jevnaker IF

Hva var det som gjorde at du begynte å gå på skøyter?
- Jeg begynte å gå på skøyter fordi jeg alltid har synes det har vært veldig gøy – og jeg synes hurtigløp på skøyter er en flott idrett. I tillegg ble jeg inspirert av naboene mine, som gikk på skøyter, til å starte med denne idretten.

Hva er det beste med skøytesporten?
- Miljøet i skøytesporten er det aller beste, ved at alle fra forskjellige klubber fra ulike steder i landet møtes og blir kjent. En annen ting jeg liker veldig godt med skøyter er at det er så allsidig trening og at vi nesten aldri trener det samme.

Er du fornøyd med treningsforholdene dine – og hvem trener du mest sammen med?
- Treningsmiljøet på Jevnaker er veldig bra, vi har godt opplegg. Gode trenere og ikke minst gode treningskamerater. Jeg trener mest med junior- og seniorgruppen i klubben.

Hvem er treneren din?
- Hovedtreneren min er Odd Øystein Langegård, men jeg blir også trent en del av Knut Andreas Ramsrud og Kristin Haugli.

Er det noe du savner innenfor skøytesporten?
- Jeg savner populariteten rundt skøytesporten og de fulle tribunene i hallene under løp.

Hva er din favorittdistanse?
- Mine favorittdistanser er 1000 og 1500 meter.

Har du noen hobbyer eller lidenskaper utenom skøyter?
- Jeg har ingen generelle hobbyer utenom skøyter. Men jeg er veldig glad i å sykle og løpe. Og å være sammen med venner når jeg har tid til det.

Hva er ditt beste skøyteminne så langt?
- Jente- og guttelandskampen i Erfurt sist sesong er vært det morsomste så langt, mens Hamarlekene 2016 er mitt beste prestasjonsminne.

Har du noen forbilder på skøytebanen?
- Jeg har alltid hatt Maren Haugli som forbilde, men av skøyteløpere nå ser jeg opp til Sven Kramer fordi han alltid vært så god. Mitt største forbilde er likevel Birgit Skarstein og hennes pågangsmot.

Hvilket mesterskap/løp satser du mot i vinter. Og hvilke ambisjoner har du der?
- Jeg satser frem mot NM sprint og allround, hvor målene mine er å få best mulig plassering. Jeg satser mest på uttakene til landskampene og Viking race.

Har du noen langsiktige ambisjoner?
- Mitt største mål er å delta i OL og VM og å være med i medaljekampen der.

Amalies personlige rekorder:
500 meter: 43,91 Heerenveen 27.2.2016
1000 meter: 1.28,11 Hamar 10.1.2016
1500 meter: 2.16,75 Hamar 9.1.2016
3000 meter: 5.15,74 Stavanger 21.3.2015

Amalie hadde best tider i landet i 14 årsklassen sist sesong, både på 1000 og 1500 meter. På 500 meter hadde hun fjerde beste tid. I vinter starter hun i 15 årsklassen – eller som første års junior i junior B-klassen.

Juniormesteren fra 1957 er død

Thorstein Sandholt vant et overlegent junior-NM på skøyter i 1957. Fredag 2. september døde Sandholt 81 år gammel.

Sandholt vant tre distanser under løpene på Lillehammer og var hele 3,2 tidspoeng foran Fred Anton Maier, mens Edmond Lundsten ble nummer tre sammenlagt i dette juniormesterskapet.
Sandholt gjorde seg også bemerket i seniorklassen og var en av landets beste løpere på slutten av 1950-årene.
Han deltok i allround-VM på skøyter i Helsingfors 1958, hvor han ble nummer 18. sammenlagt. Samme år deltok han også i EM i Eskilstuna, hvor han ble nummer 20 sammenlagt. Thorstein fikk også med seg fire seniorlandskamper på skøyter 1958-61. Sandholt var medlem av Oslo idrettslag (OI).

På Wikipedia kan vi lese at han var innom flere forskjellige utvalg og komitéer i Norges Skøyteforbund og var skøytetingets tingdirigent ved 13 tingforhandlinger i perioden 1968–1980.
Skøyter 15.46.6 lyser fred over Thorsteins minne.

Alle tiders beste skøyteløp - menn

Ved hjelp av Skøyterankings database har vi tatt en nærmere kikk på hvilke skøyteløp som utmerker seg mest. I dag har turen kommet til mennene.

Les mer…

Nettsiden "Skøyter 15.46.6" legges ned

Denne nettsiden legges ned 31. oktober.

Origo med f. eks. Skøyter 15.46.6 har i ni år vært en sosial plattform der hvem som helst har kunnet opprette profiler og soner – alene, i grupper og for lokalsamfunn. Det har vært en plattform for mye moro og nytte, og er det i enkelte kriker og kroker fortsatt. Men kostnaden mot nytten forsvarer det dessverre ikke lenger, skriver A-media i en mail til vår skøytenettside.
Derfor kommer dem til å stenge for videre bruk av Origo 31.oktober.

Det er så mye bra innhold, historier og samtaler på Origo at vi ønsker å beholde det for ettertiden. Derfor kommer vi til å la offentlige sider på Origo leve videre. De vil ikke kunne redigeres, men de vil være der. Synlige på internett og mulig å søke seg frem til på Google. Fram til vi stenger har du tilgang som i dag til å endre, slette og skrive.
Etter 31.10. blir det ikke mulig å gjøre noen endringer, logge seg inn, eller lage noe nytt på denne nettsiden, melder A-media.

For dem som er skøyteinteressert ligger det 1.231 ulike innlegg om skøyter på denne nettsiden som fritt kan leses.

http://skoyter-15-46-6.origo.no/?ref=checkpoint

Alle tiders beste: Cindy Klassen fortsatt i særklasse

En ny gjennomgang av skøytetider og poengsummer fra “klapp-æraen” bekrefter det igjen: Cindy Klassens tider fra 2006 slår det meste.

Les mer…